Parmağı açarken takılmasına ve zorlayarak aniden tıklayarak açılmasına tetik parmak denir.
Nedeni tam olarak bilinmiyor. Avuç içinde parmak kökünde belli noktalara baskı uygulayarak yapılan manuel işler sebebiyet verebilir ama çoğunlukla herhangi bir sebeb olmadan kendiliğinden gelişebilir.
Hastaların bir kısmında kendiliğinden geçebilir, Özellikle zorlayıcı manuel bir iş sonrası oluştuysa dinlendirmekle geçme olasılığı yüksektir. Bu arada antiromatizmal tablet ve jellerle desteklenebilir. Başlangıç aşamada çok ağrılı seyreden hastalarda lokal kortizon enjeksiyonu fayda sağlayabilir. İki aydan uzun süren tetikleme varsa veya parmakta haraket kısıtlılığı gelişirse cerrahi tedavi şart olur. Cerrahi tedavi yara açılarak ve yara açılmadan ameliyatsız tedavi şeklinde iki türlü yapılabilir.
Neştersiz veya yara açmadan tetik parmak tedavisinin yaş sınırı yok, yeni doğandan doksan yaşa kadar her yaşta ve tüm parmaklara uygulanabilir.
Ameliyatsız tedavi, yara açmadan tedavi, neştersiz tedavi ve perkütan tedavi olarak da ifade edilebilir. Bu yöntemde takılan parmağın kökünde takılmaya sebebiyet veren şişlik (nodül) bulunur ve çevresine lokal anestezi enjeksiyonu yapılarak uyuşturulur sonra kalın bir iğne ucu bıçak gibi kullanılır ve hissederek nodülün takıldığı kanalın kılıfı (A1 Puley) kesilir. Hemen takılmanın geçtiği gözlenir ve parmak normal hareket eder. Yara açılmadığı için hasta sosyal hayatından kopmadan günlük hayatına devam eder.
Açık ameliyatta çoğunlukla avuç içinde takılan parmak kökünde nodülün olduğu bölümde lokal anestezi ile uyuşturulduktan sonra yaklaşık 2cm'lik kesi ile nodüle ulaşılır ve üzerindeki kılıf (A1 Puley) makasla kesilerek kanal gevşetilir ve cilt dikişle kapatılır. Kimi cerrahlar lokal anestezi yerine genel anestezi veya aksiller blok tercih edebilir.
Yara açmadan neştersiz müdahalede açık yara ve dikiş olmadığı için ertesi gün yıkanabilir. Açık cerrahide çoğunlukla dikişler alınıncaya kadar ( iki hafta ) ıslatılmaması tavsiye edilir.
Yara açmadan neştersiz yapıldığında çoğunlukla hastalar günlük hayatına normal devam eder ancak manuel işlerde çalışanlara bir iki hafta dinlenmeleri tavsiye edilir. Açık ameliyat yapılan hastalara dikişler alınıncaya kadar (iki hafta) ellerini fazla kullanmamaları ve dikiş alındıktan sonra hafif işlerden başlayıp giderek ağır işler yapmaları tavsiye edilir. Elle çalışan hastalarda çoğunlukla işe dönüş 1-2 ay sürer.
Zamanla hareket kısıtlılığı gelişebilir, hareket kısıtlığı ilerlerse tetikleme kayb olur ama belirgin ağrı ve fonksyon kaybı devam eder. Bu duruma gelen hastalar ister açık ister kapalı ameliyat olduklarında parmak hareketkerinin tamamen normale dönmesi aylar sürebilir.