Dirseğin dış tarafındaki kemik çıkıntı ve çevresinde oluşan ağrılı duruma Tenisçi Dirseği veya Lateral Epikondilit denir. Genellikle 30- 50 yaş arasında görülür.
El ve el bileğini kaldıran kasları, dirseğin dış tarafındaki kemiksel çıkıntıya bağlayan liflerde (tendonlarda) aşırı kullanım veya sürekli tekrarlayan hareketlere bağlı yıpranma veya küçük yırtıklar oluşur. Bu yıpranma veya mikro yırtıklar ağrıya neden olur. Her ne kadar tenis oynayanlarda ilk tanımlandığı için tenisçi dirseği densede pratikte tenis oynayanlardan ziyade sürekli elle çalışan işçiler, sporcular veya temizliğe düşkün ev hanımlarında daha sık karşılaşırız. Nadirde olsa elle çalışmayanlarda da görülebilir.
En önemli yakınma dirseğin dış tarafında odaklanmış ve el bileğine doğru yansıyan ağrıdır. Ağrının dışında hasta elinde güçsüzlükte hissedebilir.
Fizik muayene ile kesin tanı konabilir. Dirseğin dış tarafındaki çıkıntıya bastırdığımızda hassasiyet saptanır. Kemik ve eklem hastalıklarını ekarte etmek için röntgen filmi çekilebilir.
TEDAVİÖncelikle hastaya istirahat önerilir, ağrı kesici ilaç verilir ve germe egzersizleri tavsiye edilir. Bu tedaviden sonuç alınmaz veya çok şiddetli ağrısı varsa en kestirme yol, dirseğin dış kısmındaki kemiksel çıkıntının çevresine kortizon enjeksiyonu yapılır. Kortizon enjeksiyonu oldukça başarılıdır ve vakaların %90'ında rahatlama ve iyileşme sağlar. Kortizon tansiyon ve şekeri yüksek seyreden hastalara yapılamaz, bu durumda hastanın kendi kanından elde edilen ve hiç bir yan etkisi olmayan PRP yapılabilir. PRP uygulamasında, kandaki onarıcı olduğu düşünülen hücreler laboratuvarda ayrıştırılarak ağrılı bölgeye enjektör ile zerk edilmektedir. PRP duruma göre 1-3 seans yapılır. Bir diğer tedavi seçeneği ESWT (vücut dışından uygulanan şok dalga) tedavisidir, yalnız bu konuda şahsi tecrübem yok.
Yukarıda bahsettiğim yöntemler ile iyileştirilemeyen hastalara cerrahi tedavi önerilir. Cerrahi tedavi açık yapılırsa 3-4 cm'lik kesi ile yıpranan tendon kesilir ve kendi kendine iyileşmeye bırakılır, dikişle cilt kapatılır. Artroskopik yapılırsa iki delikten dirsek eklemine girilir ve içeriden aynı tendon kesilir ve bırakılır.
Son yıllarda neştersiz, iğne ucu ile yaptığım pek çok sayıda başarılı Tetik parmak ve Dupuytren cerrahi tedavisi üzerine lokal anestezi altında yara açmadan söz konusu tendonu (ECRB tendonu) iğne ucu ile kesiyorum, hastanın kolu iki hafta kol boyun askısı ile dinlendirildikten sonra alıştıra alıştıra elini kullanmaya başlıyor. Ortalama bir ayda ağır spor veya ağır el işine geri dönebilir. Lokal anestezi ile yapıldığı için hastaneye yatış yok, ameliyat maliyeti düşüktür, yara olmadığı için yara bakımı ve komplikasiyonu yok.