El bileğinin baş parmak tarafında tendon sıkışmasına bağlı kola ve baş parmağa vuran ağrı ile seyr eden bir hastalıktır. İlk defa tanımlayan doktorun adıyla anılmaktadır.
Parmaklarımızı hareket ettiren kaslar (ana motor) ön kolumuzda bulunur, bu kasların devamı tendon (kiriş) denen ip gibi yapılar el bileğinden parmaklara uzanır ve kasların hareketini parmaklara ileterek parmakların hareket etmesini sağlar. El bileğinin baş parmak tarafında bulunan bir kanaldan geçen ve baş parmağı çalıştıran iki tendon, nedeni bilinmeyen bir sebeple bu seviyede sıkışarak ağrıya yol açar.
(Şekil 1)
Daha çok erişkin bayanlarda karşılaştığımız De Quervan hastalarının yarısı emziren annelerdir. Hamilelerde de nisbeten sık görülür.
Hastalar baş parmakta veya el bileğinde ağrı şikayeti ile doktora başvurur, bu ağrı kola doğru yansıyabilir ve hareketle artar. İkinci sıklıktaki şikayet elde güçsüzlük veya fonksiyon kaybıdır, hastalar 'bir çaydanlık bile kaldıramıyorum' diye yakınır.
Muayene ile rahatlıkla tanı konur. El bileğinin baş parmak tarafında belirgin hassasiyet saptanması ve baş parmak hareketleri ile yine aynı bölgede hastanın ağrı tanımlaması ile tanı konur. Bazen söz konusu bölgede şişlik oluşabilir.
(Şekil 2)
Röntgen filmi tendonları göstermediği için tanıda yeri yok ancak teşhisden emin değilsek ayırıcı tanı için çekilebilir.
TEDAVİBaşlangıç aşamasında baş parmak destekli el bileği ateli ve ağrı kesici ilaç verilir. Şiddetli ağrısı olan olgularda kanal içine kortizon enjeksiyonu yapılır, bu tedavi ile hastaların yarısı iyileşir. Kortizon tedavisinden fayda görmeyen hastalara cerrahi tedavi uygulanır. Cerrahi tedavide amaç kanalı oluşturan kılıfı keserek kanalı genişletip, sıkışmayı ortadan kaldırmaktır. Lokal anestezi altında yaklaşık 2 cm'lik bir kesi ile kanal gevşetilir ve estetik dikiş ile yara kapatılır (Şekil 3). Ameliyat sırasında bölgeden geçen bir duyu sinirini korumak çok önemli yoksa elin sırtında kalıcı uyuşukluk hissi ve kesi yerinde ağrılı nörinom oluşabilir. Müdahale sonrası bir kaç gün içinde hasta elini kullanabilir ve çoğunlukla 2-3 haftada normale döner.